Foodbalance@hotmail.com

Jaar 2 [Hoofdfase I - 2014/2015] 

  • Lesperiode 2.1: Voeding en ziekte
  • Lesperiode 2.2: Minor Psychiatrie, medicatie en voeding
  • Lesperiode 2.3: Klinische voeding in de markt
  • Lesperiode 2.4: Voeding en doelgroepen

studieprogramma jaar 2

Lesperiode 2.1: Voeding en ziekte 

Centrale thema: Klinische ondervoeding

Beroepsrollen: Behandelaar + Ondernemer + Manager Voeding

Beroepsproducten

  • Behandelplannen (dieetcasuïstiek) nier-, buismaag- en Alzheimerpatiënt [+]
  • Klanttevredenheidsonderzoek ziekenhuismaaltijden [+]
  • Kwaliteitsbeleidsplan Diaconessenziekenhuis (SNAQ-protocol) [8.6]

Vakkennis:

  • Schrift 1: diëtetiek +  dieetcasuïstiek [7.6]
  • Schrift 2: pathologie + biochemie + psychologie + kritisch denken [8.3]

Beroepsvaardigheden:

  • Diëtistische vaardigheden: Assesment simulatiecliënt + diëtistische diagnose (SNAQ-afnames 65+) [+]
  • Voedingspracticum: Receptuur energie en/of eiwitverrijkte voeding voor cliënten (dysfagie / ondervoeding) [+]
  • Ethische vaardigheden: Essay ethiek [+]
Lesperiode 2.2: Minor psychiatrie, medicatie en voeding
Centrale thema: Medicatie, voeding en therapievormen bij psychiatrische ziektebeelden
 
Beroepsrollen: Behandelaar + Onderzoeker
 
Beroepsproducten: Onderzoeksverslag ADHD [+]
 
Vakkennis
  • Schrift 1 (medisch, medicatie en voeding): dementie + verslaving + schizofrenie + borderline + angst-, eet- & stemmingsstoornissen [8.6]

Beroepsvaardigheden:

Presenteren

  • Presentatie Motivational Interviewing [+] 
  • Presentatie wetenschappelijksartikel eetstoornissen [+]

Reflecteren: Persoonlijk reflectieverslag [+]

Lesperiode 2.3: Klinische voeding in de markt
Centrale thema:  Spijsverteringsstoornissen, w.o. maagdarmziekten en voedselovergevoeligheid
 
Beroepsrollen: Manager Voeding + Onderzoeker
 
Beroepsproducten
  • Marketingplan (marktonderzoek) Nutricia [9.8]
  • Onderzoeksrapport (literatuur-, sensorisch en klinisch onderzoek) Nutricia [9.0]
  • Behandelplannen (dieetcasuïstiek) dysfagie, IBS/obstipatie en levercirrose [+]

Vakkennis:

  • Schrift 1 (spijsverteringsziekten): pathologie + diëtetiek + dieetcasuïstiek + SPSS [9.8]
Beroepsvaardigheden:
  • Gespreksvaardigheden: Oefening communicatie- en conflictstijlen (Roos van Leary) [+]
  • Diëtistische vaardigheden: Toetscasus motiverende gespreksvoering (ORBS + MI) [+]
  • Practicum microbiologie (hygiëne & besmettingsgraad): Practicumopdrachten en verslag [+]
Lesperiode 2.4: Voeding en doelgroepen
Centrale thema: Voedingsbehoeften (leeftijdsspecifieke) doelgroepen
 
Beroepsrollen: Voorlichter + Adviseur
 
Beroepsproducten
  • Voorlichtingsplan [8.0]
  • HACCP-adviesplan [+]
Vakkennis:
  • Schrift 1: voedingsleer [7.8]
  • Schrift 2: psychologe + sociologie + kindergeneeskunde + pathologie + biochemie [9.0]
Beroepsvaardigheden:
  • Didactiek: Participatie [+]
  • Gespreksvaardigheden (lastige gesprekssituaties): Assessment met simulatiecliënt [+]
Gemiddelde resultaat jaar 2 (hoofdfase 2014/2015): 8.67

Alle toetsresultaten zijn tussen blokhaken vermeld. De toetsen die niet met een cijfer, maar met een voldoende/onvoldoende worden beoordeeld, zijn te herkennen aan de plusjes (= voldoende).