studiePROGRAMMA JAAR 1
Lesperiode 1.1: Introductie voedingskundige/diëtist |
Centrale thema: ADH's en voedingsrichtlijnen
Beroepsrollen: Behandelaar + Onderzoeker
Beroepsproduct: Onderzoeksverslag mini-VCP [6.8]
Vakkennis:
- Schrift 1 (introtoets): chemie + voedingsleer + diëtetiek + anatomie/fysiologie + levensmiddelenleer [8.7]
- Schrift 2 (weet wat je eet): voedingsleer + levensmiddelenleer + diëtetiek [9.2]
- Schrift 3: anatomie/fysiologie [8.7]
- Schrift 4: chemie [8.7]
Beroepsvaardigheden:
- Rekenvaardigheden: Rekentoets [+]
- Gespreksvaardigheden (professionele communicatie): Voedingsadviesgesprek [+]
- Schriftelijke vaardigheden: Schrijfopdracht (samenvatting) [+]
- Voedingspracticum: Kookopdracht volwaardige maaltijdbereiding [+]
Lesperiode 1.2: Voeding en bedrijf |
Centrale thema: Marketing (klantgericht denken en handelen)
Beroepsrollen: Manager Voeding + Ondernemer
Beroepsproduct: Marketingplan [8.5]
Vakkennis:
- Schrift 1 (macronutriënten): anatomie/fysiologie + chemie + voedingsleer [9.3]
- Schrift 2 (voedsel en hygiëne): hygiëne & kwaliteit/microbiologie + levensmiddelenleer [10]
- Schrift 3 (consumentengedrag): marketing + psychologie + sociologie [8.3]
Beroepsvaardigheden:
- Voedingspracticum: Kookdemonstratie bindtechnieken [+]
- Vergaderen: Vergadercasus [+]
- Presenteren: Eindpresentatie [+]
Lesperiode 1.3: Welvaartsziekten (obesitas) |
Centrale thema: Overgewicht, obesitas en hart- en vaatziekten
Beroepsrollen: Behandelaar + Adviseur
Beroepsproduct: Voedingskundig adviesplan bedrijfskantine [9.0]
Vakkennis:
- Schrift 1 (hart- en vaatziekten): anatomie/fysiologie + levensmiddelenleer [9.0]
- Schrift 2 (stofwisseling en welvaartziekten): chemie + voedingsleer [9.5]
- Schrift 3 (eetgedrag en welvaartziekten): psychologie + diëtetiek [9.0]
- Schrift 4 (professionele communicatie): Engels [7.9]
Beroepsvaardigheden:
- Voedingspracticum: Natriumbeperkt dieet (verslag en presentatie) [+]
- Assesment: Diëtistisch consult met simulatiecliënt, inclusief antropometrie & anamnese/diagnose [+]
- Onderzoeksplan: Kwantitatief onderzoek smaakbeoordeling [8.5]
- Presenteren: Presentatie voedingskundige adviezen bedrijfskantine [+]
Lesperiode 1.4: Welvaartsziekten (DM) |
Centrale thema: Diabetes mellitus (DM) + osteoporose
Beroepsrollen: Onderzoeker + Voorlichter
Beroepsproduct:
Voorlichtingsplan Diëtistenpraktijk 2gether in Balance (inclusief kwalitatief praktijkonderzoek) [8.5]
Vakkennis:
- Schrift 1 (diabetes medisch): diëtetiek + anatomie/fysiologie/pathologie + dieetcasuïstiek + sociologie [8.7]
- Schrift 2 (diabetes voeding): levensmiddelenleer + voedingsleer + biochemie [9.0]
Beroepsvaardigheden:
- Presenteren: Presentatie voorlichtingsplan, inclusief interactieve demonstratie voorlichtingsmiddel [+]
- Dieetcasuïstiek: Toetscasus behandelplan diabetes mellitus type 1+2 [+]
- Voedingspracticum: Vegetarische kookdemonstratie [+]
Gemiddelde resultaat jaar 1 (propedeuse): 8.61 |
Alle toetsresultaten zijn tussen blokhaken vermeld. De toetsen die niet met een cijfer, maar met een voldoende/onvoldoende worden beoordeeld, zijn te herkennen aan de plusjes (= voldoende).