Foodbalance@hotmail.com

Jaar 1 [Propedeuse - 2013/2014] 

  • Lesperiode 1.1: Introductie voedingskundige/diëtist
  • Lesperiode 1.2: Voeding en bedrijf
  • Lesperiode 1.3: Welvaartsziekten I: Obesitas
  • Lesperiode 1.4: Welvaartsziekten II: DM

studiePROGRAMMA JAAR 1

Lesperiode 1.1: Introductie voedingskundige/diëtist

Centrale thema: ADH's en voedingsrichtlijnen

Beroepsrollen: Behandelaar + Onderzoeker

Beroepsproduct: Onderzoeksverslag mini-VCP [6.8]

Vakkennis:

  • Schrift 1 (introtoets):  chemie + voedingsleer + diëtetiek + anatomie/fysiologie + levensmiddelenleer [8.7]
  • Schrift 2 (weet wat je eet): voedingsleer + levensmiddelenleer + diëtetiek [9.2]
  • Schrift 3: anatomie/fysiologie [8.7]
  • Schrift 4: chemie [8.7]

Beroepsvaardigheden:

  • Rekenvaardigheden: Rekentoets [+]
  • Gespreksvaardigheden (professionele communicatie): Voedingsadviesgesprek [+]
  • Schriftelijke vaardigheden: Schrijfopdracht (samenvatting) [+]
  • Voedingspracticum: Kookopdracht volwaardige maaltijdbereiding [+]
Lesperiode 1.2: Voeding en bedrijf

Centrale thema: Marketing (klantgericht denken en handelen)

Beroepsrollen: Manager Voeding + Ondernemer

Beroepsproduct: Marketingplan [8.5]

Vakkennis:

  • Schrift 1 (macronutriënten): anatomie/fysiologie + chemie + voedingsleer [9.3]
  • Schrift 2 (voedsel en hygiëne): hygiëne & kwaliteit/microbiologie + levensmiddelenleer [10]
  • Schrift 3 (consumentengedrag): marketing + psychologie + sociologie  [8.3]

Beroepsvaardigheden:

  • Voedingspracticum: Kookdemonstratie bindtechnieken [+]
  • Vergaderen: Vergadercasus [+] 
  • Presenteren: Eindpresentatie [+]
Lesperiode 1.3: Welvaartsziekten (obesitas)

Centrale thema: Overgewicht, obesitas en hart- en vaatziekten

Beroepsrollen: Behandelaar + Adviseur

Beroepsproduct: Voedingskundig adviesplan bedrijfskantine [9.0]

Vakkennis:

  • Schrift 1 (hart- en vaatziekten): anatomie/fysiologie + levensmiddelenleer [9.0]
  • Schrift 2 (stofwisseling en welvaartziekten): chemie + voedingsleer [9.5]
  • Schrift 3 (eetgedrag en welvaartziekten): psychologie + diëtetiek [9.0]
  • Schrift 4 (professionele communicatie): Engels [7.9]

Beroepsvaardigheden:

  • Voedingspracticum: Natriumbeperkt dieet (verslag en presentatie) [+]
  • Assesment: Diëtistisch consult met simulatiecliënt, inclusief antropometrie & anamnese/diagnose [+]
  • Onderzoeksplan: Kwantitatief onderzoek smaakbeoordeling [8.5]
  • Presenteren: Presentatie voedingskundige adviezen bedrijfskantine [+]
Lesperiode 1.4: Welvaartsziekten (DM)

Centrale thema: Diabetes mellitus (DM) + osteoporose

Beroepsrollen: Onderzoeker + Voorlichter

Beroepsproduct

Voorlichtingsplan Diëtistenpraktijk 2gether in Balance (inclusief kwalitatief praktijkonderzoek) [8.5]

Vakkennis:

  • Schrift 1 (diabetes medisch): diëtetiek + anatomie/fysiologie/pathologie + dieetcasuïstiek + sociologie [8.7]
  • Schrift 2 (diabetes voeding): levensmiddelenleer + voedingsleer + biochemie [9.0]

Beroepsvaardigheden:

  • Presenteren: Presentatie voorlichtingsplan, inclusief interactieve demonstratie voorlichtingsmiddel [+]
  • Dieetcasuïstiek: Toetscasus behandelplan diabetes mellitus type 1+2 [+]
  • Voedingspracticum: Vegetarische kookdemonstratie [+]
Gemiddelde resultaat jaar 1 (propedeuse): 8.61

Alle toetsresultaten zijn tussen blokhaken vermeld. De toetsen die niet met een cijfer, maar met een voldoende/onvoldoende worden beoordeeld, zijn te herkennen aan de plusjes (= voldoende).