Foodbalance@hotmail.com

 

 

 

(pre)Historie

Mijn belangstelling voor voeding en gezondheid is al op jonge leeftijd ontstaan. Ik ben in de zomer van 1977 geboren op het Zuid-Franse platteland, waar ik een groot deel van mijn jeugd heb doorgebracht. Tijdens mijn talrijke wandelingen door bossen en velden, verzamelde ik wilde vruchten, planten en noten. En uiteraard had ik ook een eigen moestuintje waar ik verschillende soorten groenten, fruit en kruiden verbouwde. Ook was ik als klein meisje al regelmatig in de keuken te vinden om mijn eigen culinaire, maar ook cosmetische en therapeutische, recepten te ontwikkelen op basis van verse natuurlijke ingrediënten. Mijn vader is namelijk een echte natuurliefhebber en heeft mij veel 'plantaardige' kennis bijgebracht. Ook was ik al vroeg geïnteresseerd in alle medische, botanische en culinaire naslagwerken uit zijn boekencollectie. Uiteraard heb ik inmiddels mijn eigen privébibliotheek bij elkaar verzameld, met als favoriete thema's voeding, gastronomie, gezondheid, esthetiek, orthomoleculaire en natuurgeneeskunde en alternatieve geneeswijzen. 

HISTORIE

Overigens heb ik op mijn vierde al, puur uit dierenliefde, besloten om vegetariër te worden. Sindsdien ben ik altijd heel bewust bezig geweest met voeding, en ben ik in de loop der tijd een expert geworden in het analyseren van levensmiddelenetiketten en menukaarten. De plaatselijke Franse boerenbevolking was destijds namelijk totaal niet bekend met de vegetarische keuken. In de lokale restaurants werden bijvoorbeeld nog geen vegetarische menu's aangeboden, en daarom was het iedere keer opnieuw een uitdaging om de chef de cuisine te instrueren om voor mij een aparte vegetarische maaltijd samen te stellen. Ook waren er nog geen vleesvervangers in de supermarché verkrijgbaar, en was het zelfs een heel avontuur om bijvoorbeeld chips, koekjes of groentebouillonblokjes zonder matière grasse animale te bemachtigen. Maar ook terug in de Pays Bas hadden reformhuisklanten en natuurvoedingswinkels toentertijd nog een typisch geitenwollensokkenimago. Gelukkig heeft de vegetarisch keuken, zowel in Nederland als in Frankrijk, inmiddels een veel betere reputatie gekregen. Zo verschijnen er bijvoorbeeld steeds meer hippe biowinkels en gezellige vegetarische horecagelegenheden, en zelfs in de meeste reguliere supermarkten en restaurants is het vegetarische assortiment aanzienlijk uitgebreid.