1. kookdemonstraties
Collegejaar 2013/2014 | Lesperiode 1.1 + 1.2 + 1.4 |
2. NATRIUMBEPERKT DIEET
Collegejaar 2013/2014 | Lesperiode 1.3 |
In studieblok 1.3 zijn verschillende welvaartsziekten aan bod gekomen, waaronder hypertentie. Zoutrestrictie maakt een vast onderdeel uit van de behandeling van patiënten met een hoge bloeddruk. Gedurende dit blok heb ik niet alleen medische theorie over dit thema bestudeerd, maar heb ik ook aan den lijve ondervonden hoe het is om een natriumbeperkt dieet te volgen. Gedurende drie dagen heb ik een dieetdagboek bijgehouden en mijn natriuminname berekend. Ik had, eerlijk gezegd, niet verwacht dat dit een moeilijke opgave voor mij zou zijn, omdat ik nauwelijks keukenzout gebruik, zelden hartige snacks eet en bijna alle maaltijden zelf bereid. Ik kreeg de instructie om maximaal 2000 mg natrium per dag te consumeren, maar ik had mezelf voorgenomen om een extra streng dieet te volgen. Ik ben tot de ontdekking gekomen dat zout werkt als een smaakversterker, en dat kruiden toch minder tot hun recht komen in afwezigheid van zout. Nu begrijp ik ook waarom er in natriumarme recepten relatief veel gebruik wordt gemaakt van zoete en vette smaakmakers. Het was vooral een uitdaging om de warme groenten bij de avondmaaltijd op smaak te brengen. Ik vond het in ieder geval een interessante gewaarwording die mij zeker zal helpen om me beter te kunnen verplaatsen in mensen die, op medisch voorschrift, een natriumbeperkt dieet volgen.
3. receptuur energie- en eiwitrijke tussendoortjes
Collegejaar 2014/2015 | Lesperiode 2.1 |
Voor het voedingspracticum in studieblok 2.1 heb ik, samen met 3 andere studenten, recepten ontwikkeld voor patiënten met een verhoogde eiwit- en/of energiebehoefte. Hierbij was het de bedoeling om originele en gemakkelijke bereidbare alternatieven te bedenken voor de kant-en-klare eiwit- en energieverrijkte medische (drink)voedingen, die meestal worden aangeboden in de vorm van zoete drankjes. De receptuur was bestemd voor een COPD-patiënt (die geen melkproducten verdraagt i.v.m. slijmvorming) en een CA-patiënt (darmcarcinoom). Er dienden in totaal 10 geschikte tussendoortjes te worden ontwikkeld, waarvan 4 dranken zonder melkproduct (1x Protifar, 1x Fantomalt, en 2x zonder dieetpreparaat), 2 dranken op basis van een melkproduct (zonder dieetpreparaat), 2 hartige dranken of soepen (zonder dieetpreparaat), en 2 snacks (vaste i.p.v. vloeibare consistentie). Daarnaast werden specifieke eisen gesteld aan het volume, aantal kcal en hoeveelheid micro- en macronutriënten per portie. Bij deze opdracht hebben we gekozen voor een avocadosmoothie, een alcoholvrije advocaatdrank/-dessert, een amandel-vanillesmoothie, een aardbeiensmoothie, een pindasoep, een champignoncrèmesoep, een gazpacho, een warme koffie-hazelnootshake, een noten-chocoladefudge en een Italiaanse kaassnack.
4. gluten- en lactosevrij dieet
Collegejaar 2014/2015 | Lesperiode 2.3 |
