Foodbalance@hotmail.com

Overzicht voedingspractica

  1. Kookdemonstraties
  2. Natriumbeperkt dieet
  3. Receptuur t.b.v. energie- en eiwitrijke tussendoortjes
  4. Gluten- en lactosevrij dieet

1. kookdemonstraties

Collegejaar 2013/2014 Lesperiode 1.1 + 1.2 + 1.4
In het eerste jaar van de opleiding werd tijdens de lessen voedingspracticum zowel aandacht besteed aan het ontwikkelen van theoretische (receptenleer) als praktische kennis (materialen en technieken). In de keuken werd in vaste duo's geoefend met materialen, technieken en het aanpassen van recepten. De kennis en vaardigheden werden in blok 1.1 (bereidingstechnieken), 1.2 (bindingstechnieken) en 1.4 (vegetarische/veganistische voeding) getoetst via een kookdemonstratie en/of kookworkshop. De toetsopdracht in blok 1.4 bestond uit het ontwikkelen van voorlichtingsmaterialen en het geven van een presentatie m.b.t. een vegetarisch/veganistisch voedingsthema naar keuze. Ik heb samen met twee andere studenten gekozen voor een voorlichting/kookpresentatie over ayurvedische voeding.

2. NATRIUMBEPERKT DIEET 

Collegejaar 2013/2014 Lesperiode 1.3

In studieblok 1.3 zijn verschillende welvaartsziekten aan bod gekomen, waaronder hypertentie. Zoutrestrictie maakt een vast onderdeel uit van de behandeling van patiënten met een hoge bloeddruk. Gedurende dit blok heb ik niet alleen medische theorie over dit thema bestudeerd, maar heb ik ook aan den lijve ondervonden hoe het is om een natriumbeperkt dieet te volgen. Gedurende drie dagen heb ik een dieetdagboek bijgehouden en mijn natriuminname berekend. Ik had, eerlijk gezegd, niet verwacht dat dit een moeilijke opgave voor mij zou zijn, omdat ik nauwelijks keukenzout gebruik, zelden hartige snacks eet en bijna alle maaltijden zelf bereid. Ik kreeg de instructie om maximaal 2000 mg natrium per dag te consumeren, maar ik had mezelf voorgenomen om een extra streng dieet te volgen. Ik ben tot de ontdekking gekomen dat zout werkt als een smaakversterker, en dat kruiden toch minder tot hun recht komen in afwezigheid van zout. Nu begrijp ik ook waarom er in natriumarme recepten relatief veel gebruik wordt gemaakt van zoete en vette smaakmakers. Het was vooral een uitdaging om de warme groenten bij de avondmaaltijd op smaak te brengen. Ik vond het in ieder geval een interessante gewaarwording die mij zeker zal helpen om me beter te kunnen verplaatsen in mensen die, op medisch voorschrift, een natriumbeperkt dieet volgen.

3. receptuur energie- en eiwitrijke tussendoortjes 

Collegejaar 2014/2015 Lesperiode 2.1

Voor het voedingspracticum in studieblok 2.1 heb ik, samen met 3 andere studenten, recepten ontwikkeld voor patiënten met een verhoogde eiwit- en/of energiebehoefte. Hierbij was het de bedoeling om originele en gemakkelijke bereidbare alternatieven te bedenken voor de kant-en-klare eiwit- en energieverrijkte medische (drink)voedingen, die meestal worden aangeboden in de vorm van zoete drankjes. De receptuur was bestemd voor een COPD-patiënt (die geen melkproducten verdraagt i.v.m. slijmvorming) en een CA-patiënt (darmcarcinoom). Er dienden in totaal 10 geschikte tussendoortjes te worden ontwikkeld, waarvan 4 dranken zonder melkproduct (1x Protifar, 1x Fantomalt, en 2x zonder dieetpreparaat), 2 dranken op basis van een melkproduct (zonder dieetpreparaat), 2 hartige dranken of soepen (zonder dieetpreparaat), en 2 snacks (vaste i.p.v. vloeibare consistentie). Daarnaast werden specifieke eisen gesteld aan het volume, aantal kcal en hoeveelheid micro- en macronutriënten per portie. Bij deze opdracht hebben we gekozen voor een avocadosmoothie, een alcoholvrije advocaatdrank/-dessert, een amandel-vanillesmoothie, een aardbeiensmoothie, een pindasoep, een champignoncrèmesoep, een gazpacho, een warme koffie-hazelnootshake, een noten-chocoladefudge en een Italiaanse kaassnack.

4. gluten- en lactosevrij dieet

Collegejaar 2014/2015 Lesperiode 2.3
In maart 2015 heb ik, ten behoeve van het voedingspracticum in blok 2.3, twee dagen lang volledig gluten- en lactosevrij gegeten. Mijn verwachting was dat dit voor mij nauwelijks problemen zou opleveren, aangezien ik sowieso gewend ben om weinig zuivel- en graanproducten te gebruiken. Het was voor mij ook geen moeilijke opgave om onderscheid te maken tussen glutenhoudende (pseudo)granen, waaronder tarwe, rogge, spelt, kamut, gerst en (meestal) haver), en glutenvrije alternatieven, zoals maïs, rijst, gierst, quinoa, amarant, teff en boekweit. Toch bleek het uiteindelijk nog best lastig om een 100% gluten- en lactosevrij dieet te combineren met mijn 100% vegetarische eetpatroon. Met name voor het selecteren van geschikte vleesvervangers, sauzen en bouillonblokjes heb ik veel ingrediëntendeclaraties moeten bestuderen. Door dit practicum heb ik echter ingezien dat het niet alleen een kunst is om voedingsstoffen weg te laten, maar dat het ook vooral een uitdaging is om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Uit de analyse van mijn nutriënteninname kwam namelijk naar voren dat mijn dieet, als gevolg van de eliminatie van melk- en broodproducten, niet volledig voorzag in mijn voedingsbehoefte aan calcium, vitamine B12 en jodium. Deze dieetervaring is overigens terug te vinden op mijn foodblog, die ik speciaal voor deze speciale gelegenheid in het leven heb geroepen.