De afbeeldinggalerij is leeg.
Voorbeeld voedselpakket Delft
Voorbeeld voedselpakket Den Haag
1. praktijkopdracht Voedselbank
Periode 2013/2014 |
In de periode van februari tot en met mei 2014 heb ik, binnen het Living Lab, samen met twee klasgenoten, actief meegedacht aan de ontwikkeling van technische interventies op wijkniveau. De doelstelling van het project Voorhof Vitaal, dat deel uitmaakt van het project Vitale Wijken, is om de wijkbewoners van Voorhof in staat te stellen om een vitale wijk te initiëren en te onderhouden, waarin bewoners zelf verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen voor de individuele en gezamenlijke kwaliteit van leven op de domeinen van zorg, welzijn en veiligheid. Het Living Lab heeft mij de unieke kans gegeven om met andere disciplines in contact te komen en om te ervaren welke bijdrage de Voedselbank levert aan de kwaliteit van leven van de wijkbewoners in Delft. Zo heb ik ideeën uitgewisseld met studenten van andere opleidingen en ben ik in aanraking gekomen met vrijwilligers, bestuursleden en klanten van de Voedselbank. Daarnaast heb ik ook ervaring opgedaan met het werkveld van manager voeding, omdat we via de Voedselbank werden geconfronteerd met wet- en regelgeving rondom de bewaking van voedselkwaliteit en voedselveiligheid. Tot slot heb ik tijdens dit project beroepscompetenties ontwikkeld die behoren bij het beroepsprofiel van onderzoeker, aangezien onze projectgroep zelf een onderzoek heeft mogen opzetten binnen de contouren van de vitaliteit van de wijk Voorhof in Delft. Hierbij wil ik iedereen binnen het Living Lab en de Voedselbank dan ook hartelijk bedanken voor alle medewerking die wij hebben gekregen.
De vierdejaarsstudenten hebben het definitieve ontwerp van hun inzamelpunt uiteindelijk op De Haagse Hogeschool gespresenteerd aan de betrokken docenten en bestuursleden van de Voedselbank. Naar aanleiding van deze presentatie is vervolgens een aanbeveling gedaan om aanvullend gebruikersonderzoek uit te voeren naar de donatiebereidheid onder studenten en docenten van de HHS. Uit de feedback kwam namelijk naar voren dat er onvoldoende gegevens beschikbaar waren om een realistische schatting te kunnen maken van de hoeveelheid voedingsmiddelen die per week, of per actieperiode, ingezameld zouden kunnen worden. Eén van mijn projectleden heeft vervolgens aangeboden om deze schone taak op zich te nemen, en heeft hiervan vervolgens verslag uitgebracht richting het Living Lab en de Voedselbank. Ik heb haar hierbij geholpen met het werven van deelnemers en het afnemen van enquêtes onder 60 respondenten. Iets meer dan 1/3e deel van hen bleek potentieel, en een evenredig aantal zelfs serieus, geïnteresseerd te zijn in een inleverpunt binnen de HHS. Verder gaf 29% van de ondervraagden aan maandelijks minimaal één product te willen doneren. Dit zou op maandbasis ongeveer 5800 producten kunnen opleveren, waarmee ongeveer 387 voedselpakketten, à 15 producten, samengesteld zouden kunnen worden. Tijdelijke en gerichte inzamelingsacties, bijvoorbeeld aangekondigd via e-mail of intranet, hebben hierbij de voorkeur. In oktober 2015 is uiteindelijk een voedselbox in het Atrium geplaatst om voedingsmiddelen in te zamelen voor de Voedselbank.
2. PRAKTIJKOPDRACHT DUPONTcheese
Periode 2014/2015 |
Gedurende mijn opleiding heb ik steeds meer affiniteit gekregen met sensorisch onderzoek, levensmiddelenwetgeving, voedselveiligheid en voedselkwaliteit. Ik ben er bovendien van overtuigd dat een Quality Assurance/Control-functie uitstekend past bij mijn kwaliteitsgerichte manier van werken en mijn analytische, organisatorische en schriftelijke vaardigheden.Vandaar dat ik me graag dieper wil oriënteren op de functiemogelijkheden van een voedingskundige in de levensmiddelenbranche. Halverwege het tweede studiejaar heb ik daarom heel bewust gekozen voor een praktijkopdracht op de kwaliteitsafdeling van DupontCheese Nederland. Ik ben met deze opdrachtgever in contact gekomen via een Facebookbericht van een alumnus, die als kwaliteitsmanager bij dit bedrijf werkzaam is. Deze kaasgroothandel en -importeur uit Nieuw Vennep voert een ruim assortiment (circa 2000-2500) aan buitenlandse, Hollandse en authentieke boerenkaassoorten, maar ook een breed scala aan tapas en tapenades. De firma levert zowel aan kleine traditionele kaasspeciaalzaken, als aan horecabedrijven en grote retailers. In de tweede helft van februari 2015 heb ik, samen mijn twee andere studenten van mijn opleiding, geholpen met het registreren van de productgegevens van circa 300 artikelen in de supply chain database van een bekende groothandelketen. Bij deze opdracht was het van groot belang om zeer secuur te werk te gaan, aangezien de invoerdata, zoals voedingswaarde- ingrediënten-, additieven-, allergenen- en houdbaarheidsinformatie, direct bestemd is voor de productetiketten in de winkels en webshops. Mijn eerste werkdag begon met een kennismakingsgesprek en een presentatie, waarin ik onder andere werd geïnformeerd over de kernactiviteiten van het bedrijf, de inhoud van de opdracht en de etiketteringsvoorschriften in het kader van de nieuwe wet- en regelgeving rondom de verstrekking van levensmiddeleninformatie aan consumenten (Warenwetbesluit Informatie Levensmiddelen). Ook heb ik die dag een uitgebreide rondleiding gekregen in het koelmagazijn waar de kaasvoorraad ligt opgeslagen, en heb ik aansluitend een bezoek gebracht aan Kitchen on a Mission. Deze partneronderneming ontwikkelt en produceert sinds 1994 exclusieve tapas en tapenades, die vers in eigen keuken worden bereid op basis van natuurlijke en duurzame ingrediënten. Na deze interessante expeditie heb ik vervolgens op kantoor een demonstratie gekregen van de werkzaamheden, waarna ik de rest van de dag op de afdeling ben gebleven om zoveel mogelijk ervaring op te doen en informatie te verzamelen. De overige dagen heb ik, vanwege onvoldoende werkplekken en de lange reistijd, vanuit huis aan de opdracht gewerkt. Hierdoor bestond het contact met de opdrachtgever helaas voornamelijk uit e-mailverkeer, waardoor er minder gelegenheid was voor directe feedback en interactie. Desondanks was dit voor mij een unieke kans om kennis te maken met het werkgebied en de werkzaamheden die horen bij de beroepsrol van een kwaliteitsmanager. Zo kan ik me nu bijvoorbeeld een beter beeld vormen van de logistieke en productieprocessen in de voedingsindustrie en heb ik mijn productkennis en computervaardigheden verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast heb ik meer inzicht gekregen in de wet- en regelgeving rondom voedselkwaliteit, voedselveiligheid en levensmiddeleninformatie. Daarom kijk ik met plezier terug op een een waardevolle en leerzame ervaring, waardoor ik absoluut meer interesse heb gekregen in de beroepsrol van manager voeding.
praktijkopdracht enerjoy
Periode 2015/2016 | Lesperiode 3.3 |
praktijkopdracht de nie & vie
Periode 2015/2016 | Lesperiode 3.4 |