Foodbalance@hotmail.com

Overzicht evenementen

  1. Voorlichtings- en meeloopdagen HHS
  2. Project Living Lab Voorhof
  3. Studentenjury Ondernemerslab
  4. Seminar Kris Verburgh
  5. Gebruikersgroep huisvestingsproject
  6. Conferentie Voeding en Diëtetiek
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Bron: H/Link Online d.d. 13 maart 2014 

Bron: Ministerie van Verhalen

Collage conferentie

De afbeeldinggalerij is leeg.

Conferentiecomité

De afbeeldinggalerij is leeg.

Promotiemateriaal

De afbeeldinggalerij is leeg.

1. Voorlichtings- en meeloopdagen hhs

Collegejaar 2013/2014

Tijdens de drukbezochte open dagen van zaterdag 2 november 2013 en zaterdag 1 februari 2014 heb ik, samen met een klasgenoot, voorlichting gegeven op De Haagse Hogeschool. Bezoekers konden bij ons terecht voor informatie over de nieuwe deeltijdopleiding Voeding & Diëtetiek, en om zich aan te melden voor de meeloopdagen. Daarnaast kwamen er ook veel inschrijvingen binnen via de website van de HHS. Vervolgens heb ik bijna 70 kandidaten uitgenodigd, waarvan ik uiteindelijk bijna 40 deelnemers heb kunnen inroosteren voor de collegedag van hun voorkeur. In de periode januari tot en met juni 2014 heb ik deze gaststudenten persoonlijk begeleid tijdens hun hun eerste schooldag bij V&D. Uiteraard heb ik iedereen van tevoren van de benodigde informatie en huiswerk voorzien, zodat zij zich als een echte student op de vakken en thema's konden voorbereiden. Naast de begeleiding tijdens de meeloopdagen, heb ik daarom nog ruim 50 uur geïnvesteerd in alle voorbereidingen, administratie en correspondentie. Ik heb alle meeloopdagen overigens volledig zelfstandig georganiseerd, en heb mijn werkwijze in de loop der maanden, op basis van de ontvangen feedback, steeds verder geprofessionaleerd. Deze verbeteringen waren ook duidelijk terug te zien in de beoordelingsscores op de evaluatieformulieren die de meeloopstudenten hadden ingevuld. Uit de vele positieve reacties bleek dat een meeloopdag wordt ervaren als een waardevolle bijdrage bij het maken van een passende studiekeuze. Overigens kom ik veel van mijn toenmalige meelopers nog regelmatig tegen, en het is leuk te zien dat ze het zo goed doen. Tijdens dit project heb ik vooral beroepscompetenties ontwikkeld die behoren bij de beroepsrol van voorlichter en ondernemer. Zo heb ik bijvoorbeeld op een klantgerichte wijze voorlichting gegeven, en mijn informatie en communicatie zoveel mogelijk op de wensen en behoeften van de doelgroep afgestemd. 

2. Project LIVING LAB Voorhof

Collegejaar 2013/2014

Begin november 2013 heb ik gereageerd op een oproep van De Haagse Hogeschool om binnen het Living Lab mee te werken aan een project in het kader van het innovatieatelier Vitale Wijken. Het project Voorhof Vitaal maakt deel uit van het zwaartepunt 'Technologie voor Gezondheid' van de HHS, en bestaat uit een portfolio van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten waarmee getracht wordt om het niveau van vitaliteit in de wijk Voorhof in Delft te verhogen. Binnen de projecten wordt zoveel mogelijk multidisciplinair samengewerkt tussen studenten Techniek, Gezondheid, ICT & Media, Sociale Professies en Sport, om tot sociale, organisatorische en technische oplossingen te komen, die gedragen worden door de wijkbewoners en deelnemende instanties en bedrijven. Vanwege de terugtrekkende overheid wordt er namelijk steeds meer nadruk gelegd op preventie, zelfredzaamheid en burgerinitiatief. Onze school is een samenwerking aangegaan met de gemeente Delft, en een aantal lokale partners in de wijk Voorhof, waarin het thema 'Kwaliteit van Leven' centraal staat. Hierin doen studenten van verschillende opleidingen en academies, onder begeleiding van docenten, onderzoek naar de vitaliteit van de wijk Voorhof in Delft. 

In de periode van februari tot en met mei 2014 heb ik, samen met twee klasgenoten, actief meegedacht aan de ontwikkeling van technische interventies op wijkniveau. Het doel van het project was om de wijkbewoners in staat te stellen om een vitale wijk te initiëren en te onderhouden, waarin bewoners zelf verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen voor de individuele en gezamenlijke kwaliteit van leven op de domeinen van zorg, welzijn en veiligheid. Met deze doelstelling voor ogen, hebben wij ons vervolgens zoveel mogelijk laten inspireren op het gebied van zorginnovaties en lokale initiatieven. In dit kader hebben wij ons bijvoorbeeld ook aangemeld als jurylid bij de carepitches van het Ondernemerslab. Ook binnen het Living Lab hebben we niet alleen bureauonderzoek gedaan, maar zijn we daadwerkelijk de wijk ingegaan om projectbijeenkomsten bij te wonen en voedselbanken te bezoeken. Daar hebben we bijvoorbeeld lokale partijen gesproken en ideeën uitgewisseld met andere studenten. Via het Living Lab zijn we ook in contact gekomen met vierdejaarsstudenten die een opdracht hadden aangenomen om een inzamelpunt voor de Voedselbank Haaglanden te ontwerpen. Dit vonden wij een dermate interessant initiatief, dat wij vervolgens hebben besloten om hierop aansluiting te vinden met een praktijkopdracht. In dit kader hebben wij, binnen de HHS, gebruikersonderzoek gedaan naar de meningen rondom de eventuele plaatsing van een inzamelpunt en de bereidheid om daadwerkelijk voedsel te doneren. De belangrijkste conclusies van dit onderzoek zijn gepubliceerd bij de praktijkopdracht voedselbank. Het Living Lab was voor mij een unieke kans om vanuit een multidisciplinair perspectief samen te werken, en in aanraking te komen met zorgondernemers, bestuursleden en politici. Onze projectgroep heeft bovendien zelf een onderzoek mogen initiëren binnen de contouren van de vitaliteit van de wijk Voorhof in Delft. Hierbij heb ik vooral beroepscompetenties ontwikkeld die behoren bij het beroepsprofiel van onderzoeker.

3. STUDENTENJURY ONDERNEMERSLAB

Collegejaar 2013/2014  

Op woensdagochtend 19 februari 2014 werden er op De Haagsche Hogeschool carepitches van het Ondernemerslab georganiseerd. De deelnemdende zorgondernemers hebben hun onderneming of concept hierbij op een TEDx-achtige manier gepresenteerd. Zorgwethouder Karsten Klein van de gemeente Den Haag was hierbij een groot deel van de ochtend aanwezig. De zorglabpresentaties werden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit Aad Koster (Actiz), Erik Pastors (Health Innovation Transfer HHS) en Nathalie Venema (ondernemer ICT en Zorginnovatie). Deze vakjury werd bijgestaan door een studentenpanel vijf personen, waaronder ikzelf. Ik had mij als jurylid aangemeld om een impressie te krijgen van de ontwikkelingen en innovaties op het gebied van zorg, en om me te laten inspireren door creatieve ideeën en interessante initiatieven op dit terrein. Innovatief, maar vooral ook ontroerend, was het participatieproject Zwementie, ontwikkeld door HBO-V-studenten van De Haagse Hogeschool, waarbij jongeren (studenten HBO en MBO) gericht zwemmen met ouderen met dementie. Dit maatschappelijke initiatief heeft uiteindelijk ook de eerste prijs gewonnen tijdens de finale van het Zorglab op 10 maart 2014. Bovendien is hiermee een nieuw onderzoeksdomein gecreëerd voor het Lectoraat Psychogeriatrie van De Haagse Hogeschool.

4. SEMINAR KRIS VERBURGH

Collegejaar 2014/2015

Op dinsdagavond 7 april 2015 heb ik een seminar van de Vlaamse arts en onderzoeker Kris Verburgh (1986) bijgewoond. Tijdens deze bijeenkomst op De Haagse Hogeschool, die was georganiseerd door de studievereniging BrainFood, sprak hij onder andere over voeding en ouderdomsziekte. Verburg is namelijk diep gefascineerd door het proces van veroudering en het belang van voeding bij het voorkomen van ziektes, en doet onder meer onderzoek naar de rol van voeding, diëten en medicatie bij verouderingsprocessen en verouderingsziektes, zoals hart-en vaatziektes, diabetes en dementie. Verder geeft hij regelmatig lezingen in binnen- en buitenland over geneeskunde, gezondheid, veroudering en wetenschap, en heeft hij zelfs een nieuw wetenschappelijk vakgebied geïntroduceerd, namelijk nutrigerontologie. Ook is hij auteur van diverse wetenschappelijke artikelen en boeken, waaronder de bekende bestseller De Voedselzandloper, die uiteraard ook deel uitmaakt van mijn eigen boekencollectie.

 
Bron: Studievereniging Voeding & Diëtetiek

5. Huisvestingsproject VD & PFT

 
Collegejaar 2015/2016

In 2016 stond de interne verhuizing en verbouwing voor de opleiding V&D gepland. Bij de nieuwe huisvesting werden nieuwe onderwijsruimten, docentenwerkplekken en een nieuw ontmoetingspunt, het zogenaamde ankerpunt, gerealiseerd. In dit kader heb ik, als deelnemer van de gebruikersgroep, vanaf begin 2015 tot begin 2016 verschillende workshops, brainstormsessies en presentaties bijgewoond. Tijdens diverse bijeenkomsten, die werden begeleid door een extern bureau, heeft een afvaardiging van studenten (2 voltijders en 2 deeltijders), docenten en ondersteunend personeel met elkaar gesproken en meebeslist hoe de toekomstige ruimten er uiteindelijk uit komen te zien. Ik heb hierbij, mede namens andere deeltijdstudenten, mijn mening kunnen geven over, en invulling kunnen geven aan, o.a. de sfeer, inrichting en voorzieningen van lokalen, het ankerpunt en de docentwerkplekken. Ook heb ik gezorgd voor de verspreiding van de nieuwsbrieven onder de deeltijdstudenten en konden zijn bij mij terecht voor eventuele vragen of suggesties. Helaas heb ik zelf nog weinig van de nieuwe huisvesting gezien omdat ik tijdens mijn laaste studiejaar weinig op school ben geweest.

6. conferentie voeding en diëtetiek

Collegejaar 2015/2016 Lesperiode 3.2

In het tweede studieblok van het derde jaar werd binnen onze opleiding, zowel mondeling als schriftelijk, uitsluitend in het Engels gecommuniceerd. Het centrale project bestond uit het uitvoeren van een onderzoek naar een voedingsgerelateerd thema dat relevant is voor voedingskundigen en diëtisten in Europa. De studenten mochten hun onderzoek aan het einde van het blok, individueel of in groepsverband, presenteren op een internationale conferentie die op school werd gehouden. Hierbij kon gekozen worden uit verschillende presentatievormen, zoals een lezing, een workshop of een posterpresentatie. Ik heb zelf geen presentatie gegeven omdat ik, samen met 3 medestudenten, deel uitmaakte van het conferentiecomité dat het evenement mocht organiseren. We waren onder andere verantwoordelijk voor het reserveren van de locatie, materialen en technische apparatuur; het samenstellen van het programma; de communicatie en promotie (flyers, posters, website, Facebooksite en nieuwsbrieven); het uitnodigen en aankondigen van de gastsprekers; en de keuze van het cateringarrangement. Het bleek een grote uitdaging om binnen zo'n korte tijd, en met een beperkt budget, een professionele conferentie te organiseren. En hoewel uiteraard niet alles vlekkeloos is verlopen (zoals de techniek en catering), denk ik dat we uiteindelijk trots mogen zijn op het eindresultaat. Na afloop van de conferentie hebben we overigens nog heel gezellig gedineerd met Arnold van Huis. Er stonden gelukkig geen insecten op het menu ;-) Vier van de zeven gastsprekers hebben ons toestemming gegeven om hun presentatie online te zetten.