1. adviesrapport bedrijfskantine WSS
Collegejaar 2013/2014 | Lesperiode 1.3 |
Studieblok 1.3 van de opleiding Voeding & Diëtetiek stond volledig in het teken van welvaartsziektes, zoals obesitas en hart- en vaatproblemen. Tijdens de integrale opdracht heb ik, samen met mijn tutorgroep, ervaring opgedaan met de beroepsrollen behandelaar en adviseur. Onze projectgroep heeft allereerst praktijkonderzoek uitgevoerd onder 70 van de 200 personeelsleden van de, in de Rotterdamse haven gevestigde, scheepvaartonderneming Wilhelmsen Ship Services. Bij deze medewerkers hebben we schriftelijke vragenlijsten afgenomen over onder meer hun persoonlijke voedingsgedrag, lunchbehoeften en gezondheidssituatie. Daarna hebben we het assortiment van de bedrijfskantine geïnventariseerd en geanalyseerd met behulp groepeer- en redeneerschema's in Rationale. Op basis hiervan we vervolgens acht professionele, gezonde en haalbare voedingsadviezen geselecteerd en uitgewerkt. Alle aanbevelingen waren gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding, en onderbouwd met zowel onze eigen enquêteresultaten als met evidence based literatuur. Uiteindelijk hebben we al deze adviezen via een eindpresentatie aan onze opdrachtgever gecommuniceerd. Via deze opdracht heb ik onder andere kennis opgedaan met betrekking tot de meest actuele evidence based richtlijnen op het gebied van gezonde voeding. Verder heb ik tijdens het consumentenonderzoek geleerd om klantgericht te handelen en mijn manier van communiceren af te stemmen op de betreffende doelgroep.Tot slot heb ik vaardigheden ontwikkeld om verschillende oplossingsrichtingen af te wegen om realistische en praktische adviezen te kunnen formuleren. Ons gezamenlijke eindresultaat werd uiteindelijk gewaardeerd met een 9.0, waar ik zeer tevreden over ben.
2. kwaliteitsbeleidsplan diaconessenhuis
Collegejaar 2014/2015 | Lesperiode 2.1 |
3. haccp-adviesplan het couvéehuis
Collegejaar 2014/2015 | Lesperiode 2.4 |
De opdracht voor Hygiëne & Kwaliteit van het tweede jaar bestond uit twee componenten, namelijk een een practicum microbiologie in blok 3 en een HACCP-adviesplan in blok 4. Voor het tweede onderdeel is onze tutorgroep zelf op zoek gegaan naar een horeca-instelling die bereid was om mee te werken aan een kwaliteits- en veiligheidsinspectie. Uiteindelijk hebben wij hiertoe toestemming gekregen van buurtcentrum Het Couvéehuis in Den Haag. Met behulp van een stroomdiagram is vervolgens door ons bepaald dat deze horecagelegenheid onder hygiënecode voor kleine instellingen valt, welke voortvloeit uit het Hazard Analysis and Critical Control Points-beginsel (HACCP). Op basis hiervan hebben wij daarna de keuken geïnspecteerd op drie essentiële aspecten bij de beheersing van voedselveiligheidsrisico's, te weten temperatuur, reinheid en versheid. Bij de microbiologische controles hebben we onder andere dipslides afgenomen van een aanrecht, een snijplank, een theedoek en een koelkasthendel. Via een groepeer- en redeneerschema is vervolgens in kaart gebracht op welke onderdelen werd voldaan aan deze hygiënecode, en op welke punten verbeteringen aangebracht zouden kunnen worden. De resultaten van onze observationele en microbiële onderzoeken zijn tot slot door ons vertaald naar praktische adviezen voor onze opdrachtgever, welke zijn aangeboden middels een een voedingskundig adviesrapport en een bijbehorende presentatie. Tijdens het uitvoeren van deze opdracht, welke overigens niet met een cijfer werd beoordeeld, heb ik vooral competenties ontwikkeld die behoren bij de beroepsrol van manager voeding. Zo heb ik onder andere kennisgemaakt met de basisprincipes van het HACCP-systeem en heb ik tevens meer inzicht gekregen in de organisatie van het voedselverzorgingsproces.