Foodbalance@hotmail.com

Overzicht (voedings)adviesplannen

  1. Bedrijfskantine Wilhelmsen Ships Services
  2. Kwaliteitsbeleidsplan Diaconessenhuis
  3. HACCP-adviesplan Het Couvéehuis

1. adviesrapport bedrijfskantine WSS

Collegejaar 2013/2014 Lesperiode 1.3

Studieblok 1.3 van de opleiding Voeding & Diëtetiek stond volledig in het teken van welvaartsziektes, zoals obesitas en hart- en vaatproblemen. Tijdens de integrale opdracht heb ik, samen met mijn tutorgroep, ervaring opgedaan met de beroepsrollen behandelaar en adviseur. Onze projectgroep heeft allereerst praktijkonderzoek uitgevoerd onder 70 van de 200 personeelsleden van de, in de Rotterdamse haven gevestigde, scheepvaartonderneming Wilhelmsen Ship Services. Bij deze medewerkers hebben we schriftelijke vragenlijsten afgenomen over onder meer hun persoonlijke voedingsgedrag, lunchbehoeften en gezondheidssituatie. Daarna hebben we het assortiment van de bedrijfskantine geïnventariseerd en geanalyseerd met behulp groepeer- en redeneerschema's in Rationale. Op basis hiervan we vervolgens acht professionele, gezonde en haalbare voedingsadviezen geselecteerd en uitgewerkt. Alle aanbevelingen waren gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding, en onderbouwd met zowel onze eigen enquêteresultaten als met evidence based literatuur. Uiteindelijk hebben we al deze adviezen via een eindpresentatie aan onze opdrachtgever gecommuniceerd. Via deze opdracht heb ik onder andere kennis opgedaan met betrekking tot de meest actuele evidence based richtlijnen op het gebied van gezonde voeding. Verder heb ik tijdens het consumentenonderzoek geleerd om klantgericht te handelen en mijn manier van communiceren af te stemmen op de betreffende doelgroep.Tot slot heb ik vaardigheden ontwikkeld om verschillende oplossingsrichtingen af te wegen om realistische en praktische adviezen te kunnen formuleren. Ons gezamenlijke eindresultaat werd uiteindelijk gewaardeerd met een 9.0, waar ik zeer tevreden over ben.

2. kwaliteitsbeleidsplan diaconessenhuis

Collegejaar 2014/2015 Lesperiode 2.1
Tijdens studieblok 2.1, dat in geheel het teken stond van klinische depletie, heb ik onder andere geoefend met de beroepstaken van manager voeding en ondernemer. De integrale opdracht bestond uit het uitwerken van een fictieve casus ten behoeve van de afdeling Diëtetiek van het Diaconessenziekenhuis. Samen met mijn tutorgroep heb ik een kwaliteitsplan ontwikkeld ter verbetering van het screeningsbeleid voor ondervoeding middels de SNAQ-methode. Het probleem van ziektegerelateerde ondervoeding in ziekenhuizen is immers al jaren bekend, en zonder systematische screening wordt slechts de helft van de ondervoede patiënten als zodanig herkend en hiervoor adequaat behandeld. Daarom zijn er voor Nederlandse ziekenhuizen zowel criteria voor de signalering (2007) als voor de behandeling (2008) van ondervoeding in de Basisset Prestatie-indicatoren van de IGZ opgenomen. Voorafgaand aan ons literatuuronderzoek naar de relevante ontwikkelingen op het gebied van kwaliteits- en gezondheidszorg, hebben wij ook praktijkonderzoek verricht. Zo hebben alle teamleden bijvoorbeeld, vanuit de beroepsrol van behandelaar, persoonlijk een aantal SNAQ-screeningen uitgevoerd bij een totale onderzoekspopulatie van 35 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Daarnaast heeft iedereen een interview afgenomen in het kader van een patiënttevredenheidsonderzoek (n=7) naar de cateringvoorzieningen in Nederlandse ziekenhuizen. Voor het kwaliteitsbeleidsplan hebben wij vervolgens allereerst een organisatieprofiel opgesteld, met inbegrip van de missie en visie, zowel op bedrijfs- als op afdelingsniveau. Onze analyse van de actuele situatie op micro-, meso- en macro-zorgniveau heeft daarna geresulteerd in de formulering van concrete afdelingsdoelstellingen. Voor het inventariseren van het (onder)screeningsprobleem, en het initiëren van verbeteringsmaatregelen, is gebruik gemaakt van onder andere een visgraatdiagram, een Pareto-model en een PDCA-cyclus. Op basis van deze knelpuntenanalyse zijn uiteindelijk procesverbeteringsvoorstellen ontwikkeld, die waren voorzien van een kosten-en batenanalyse, alsmede een inventarisatie van de consequenties en de impact voor het ziekenhuis(personeel). Tot slot hebben we nog een projectplan opgesteld voor de implementatie van de aanbevolen procesverbeteringen, waarin tevens de projectorganisatie, de afdelingsdoelstellingen en het communicatie- en actieplan werden gepresenteerd. Het door ons ontwikkelde kwaliteitsbeleidsplan ter verbetering van het SNAQ-protocol werd overigens, naar onze tevredenheid, beoordeeld met een 8.6.

3. haccp-adviesplan het couvéehuis

Collegejaar 2014/2015 Lesperiode 2.4

De opdracht voor Hygiëne & Kwaliteit van het tweede jaar bestond uit twee componenten, namelijk een een practicum microbiologie in blok 3 en een HACCP-adviesplan in blok 4. Voor het tweede onderdeel is onze tutorgroep zelf op zoek gegaan naar een horeca-instelling die bereid was om mee te werken aan een kwaliteits- en veiligheidsinspectie. Uiteindelijk hebben wij hiertoe toestemming gekregen van buurtcentrum Het Couvéehuis in Den Haag. Met behulp van een stroomdiagram is vervolgens door ons bepaald dat deze horecagelegenheid onder hygiënecode voor kleine instellingen valt, welke voortvloeit uit het Hazard Analysis and Critical Control Points-beginsel (HACCP). Op basis hiervan hebben wij daarna de keuken geïnspecteerd op drie essentiële aspecten bij de beheersing van voedselveiligheidsrisico's, te weten temperatuur, reinheid en versheid. Bij de microbiologische controles hebben we onder andere dipslides afgenomen van een aanrecht, een snijplank, een theedoek en een koelkasthendel. Via een groepeer- en redeneerschema is vervolgens in kaart gebracht op welke onderdelen werd voldaan aan deze hygiënecode, en op welke punten verbeteringen aangebracht zouden kunnen worden. De resultaten van onze observationele en microbiële onderzoeken zijn tot slot door ons vertaald naar praktische adviezen voor onze opdrachtgever, welke zijn aangeboden middels een een voedingskundig adviesrapport en een bijbehorende presentatie. Tijdens het uitvoeren van deze opdracht, welke overigens niet met een cijfer werd beoordeeld, heb ik vooral competenties ontwikkeld die behoren bij de beroepsrol van manager voeding. Zo heb ik onder andere kennisgemaakt met de basisprincipes van het HACCP-systeem en heb ik tevens meer inzicht gekregen in de organisatie van het voedselverzorgingsproces.