1. ervaringen beroepsrol Voorlichter
Huidige ervaringen gelinkt aan voorlichter: |
Kookdemonstraties |
Voorlichtingsdagen HHS |
Voorlichtingsplan 2gether in Balance |
Voorlichtingsplan De Smitshoek |
Praktijkopdracht Enerjoy e-learning |
2. Competenties beroepsrol voorlichter
- Beroepsproduct: Voorlichtingsplan
De voedingskundige/diëtist ontwerpt en beargumenteert een voorlichtingsplan – op eigen initiatief dan wel op initiatief van derden – om op het gebied van voeding de gezondheid, het welzijn of de prestaties van een specifieke doelgroep te bevorderen, voert dit plan uit (of coördineert de uitvoering ervan) en draagt zorg voor de evaluatie.
Bron: OER 2014-2015
3. ONTWIKKELINGSSTADIUM voorlichter
In deze sectie zal ik gedurende mijn studieloopbaan reflecteren op mijn ontwikkelingsstadium ten aanzien van de beroepsrol voorlichter.
- 2013/2014: Hoewel ik me totaal niet aangetrokken voel tot de beroepsrol van voorlichter, heb ik tijdens mijn eerste studiejaar met veel plezier voorlichting gegeven op de Open Dagen van De Haagse Hogeschool. Ook vond ik het een interessante opdracht om een voorlichtingsplan, inclusief voorlichtingsmiddel, te ontwikkelen ter bevordering van een gezonde leefstijl onder de hindo(e)staanse bevolkingsgroep.
- 2014/2015: Het voorlichtingsplan in het tweede studiejaar bestond niet alleen uit het ontwerpen van een voorlichtingsprogramma, maar ook uit het daadwerkelijk organiseren, uitvoeren en evalueren van de voorlichtingsactiviteiten. De betreffende interventie was gericht op de preventie van dehydratie bij 65-plussers. Helaas bleek het helemaal niet eenvoudig om een groep senioren te vinden die wilde deelnemen aan een voorlichtingsbijeenkomst. Hoewel het evenement uiteindelijk een groot succes was, ambieer ik echter nog steeds geen toekomst als voorlichter. Ondanks dat ik wel affiniteit met heb met het vooronderzoek en het ontwerpproces, voel ik me namelijk erg ongemakkelijk bij praktische uitvoering. Maar het maakt hierbij wel een groot verschil of de beoogde doelgroep vrijwillig van voorlichting wordt voorzien, zoals tijdens de Open Dagen, of dat de voorlichtingsboodschap ongevraagd wordt opgedrongen.
- 2015/2016: In jaar drie heb ik met mijn projectgroep een praktijkopdracht uitgevoerd voor Enerjoy, waarbij we een e-learningcursus hebben uitgewerkt waarin voorlichting werd gegeven over gezonde voedingsgewoonten tijdens nacht- en/of ploegendiensten. Dit is een thema dat mij persoonlijk aanspreekt omdat ik in mijn privéleven ook veel in aanraking kom met ploegendienstwerkers. Ik vond het wel jammer dat de voedingsrichtlijnen en inhoudelijke stuctuur al grotendeels door de opdrachtgever waren voorgeschreven. Daarom hebben wij ons voornamelijk bezig gehouden met het vertalen van de bestaande voorlichtingsboodschap richting de beoogde doelgroep (ploegendienstwerkers) middels de vormgeving van teksten, het formuleren van kennisvragen, en het selecteren c.q. ontwikkelen van beeld- en/of geluidsmaterialen. Bij de bijbehorende onderzoeksopdracht heb ik veel geleerd over multimediale ontwerpprincipes die bij de ontwikkeling van voorlichtingsmaterialen kunnen worden toegepast om het leerproces en de kennisoverdracht te bevorderen.
- 2016/2017: In het vierde jaar is de rol van voorlichter bij mij nauwelijks aan bod gekomen omdat ik me, niet alleen tijdens mijn afstudeerperiode maar ook tijdens mijn stageperiode, vooral bezig heb gehouden met de beroepsrol van onderzoker. Tijdens mijn stage heb ik echter wel instructiemateriaal ontworpen voor het invullen van een digitaal voedingsdagboekje.