1. ervaringen beroepsrol Ondernemer
Huidige ervaringen gelinkt aan ondernemer: |
Organisatie meeloopdagen |
Marketingplan Eetopia |
Jurylid Ondernemerslab |
Keuzemodule Scoren met websites |
Kwaliteitsbeleidsplan Diaconessenziekenhuis |
Organisatie V&D-conferentie |
2. competenties beroepsrol ondernemer
- Beroepsproduct: Ondernemingsplan
De voedingskundige/diëtist stelt als zelfstandig ondernemer een ondernemingsplan op, met daarin een financiële onderbouwing van de doelstellingen, op basis van onderzoek naar voedings-, consumenten- en gezondheidstrends in de externe omgeving.
- Beroepsproduct: Afdelingsplan/activiteitenplan
De voedingskundige/diëtist implementeert en coördineert keuzes uit het strategische plan, door de interne processen van de afdeling zo te sturen dat de doelstellingen worden gerealiseerd.
Bron: OER 2014-2015
3. ONTWIKKELINGSSTADIUM ondernemer
In deze sectie zal ik gedurende mijn studieloopbaan reflecteren op mijn ontwikkelingsstadium ten aanzien van de beroepsrol ondernemer.
- 2013/2014: Mijn moeder en haar man hebben sinds mijn jeugd verschillende eigen ondernemingen opgericht, zoals een kunst- en antiekwinkel en een meubelmakerij. Sinds een jaar of 10 voeren zij een Bed & Breakfast, ofwel een chambre d'hôtes, in hun prachtige huis in het midden van Frankrijk. Tijdens de zomervakanties help ik graag met het bereiden en serveren van het ontbijt voor de gasten. Hoewel ik een ondernemende, commerciële en servicegerichte instelling heb, en ik in het eerste jaar bijvoorbeeld zelfstandig meeloopdagen heb georganiseerd, zie ik mijzelf toch niet direct als een zelfstandige ondernemer.
- 2014/2015: Tijdens het tweede jaar ben ik, mede dankzij het ontwerpen van het kwaliteitsbeleidsplan en mijn praktijkopdracht bij Dupont Cheese, tot de ontdekking gekomen dat ik veel affiniteit heb voor wet- en regelgeving, protocollen en kwaliteitsbeheersing. Toch voel ik me hierbij meer aangetrokken tot de functie van adviseur dan tot de beroepsrol van ondernemer.
- 2015/2016: In jaar 3 heb ik, samen met 3 medestudenten, deel uitgemaakt van het organisatiecomité t.b.v. de internationale V&D-conferentie 2016. Wij waren onder andere verantwoordelijk voor het reserveren van de locatie, materialen en technische apparatuur; het samenstellen van het programma; de communicatie en promotie, het uitnodigen en aankondigen van de gastsprekers; en de keuze van het cateringarrangement. Het bleek een uitdagende onderneming om, met beperkte middelen en tijd, een professionele conferentie te organiseren.
- 2016/2017: In het vierde jaar is de rol van ondernemer bij mij niet aan bod gekomen omdat ik me, niet alleen tijdens mijn afstudeerperiode maar ook tijdens mijn stageperiode, vooral bezig heb gehouden met de beroepsrol van onderzoeker. Tijdens mijn stage- en afstudeerperiode op de afdeling Epidemiologie van het Erasmus Medisch Centrum heb ik echter wel ontdekt dat (voedings-)onderzoekers/wetenschappers in feite ook zelfstandige ondernemers zijn die op projectbasis worden aangenomen om een bepaald onderzoek uit te voeren. Dat had ik me van tevoren helemaal niet gerealiseerd.