1. ervaringen beroepsrol Behandelaar
2. COMPETENTIES DIËTIST ALS BEHANDELAAR
Het centrale beroepsproduct van de diëtist als behandelaar is het behandelplan. Het is geen enkelvoudig product, maar veeleer een leidraad aan de hand waarvan andere (deel)producten tot stand komen. Om recht te doen aan de complexiteit van de rol van diëtist als behandelaar is voor het behandelplan niet één maar zes competenties beschreven.
- Beroepsproduct: Diëtistische diagnose
De voedingskundige/diëtist stelt een diëtistische diagnose vast, op basis van een analyse en interpretatie van gegevens die zij samen met de cliënt verzamelt om diens situatie en vraag in kaart te brengen.
- Beroepsproduct: Behandelplan
De voedingskundige/diëtist bespreekt – indien nodig na collegiaal consult – op basis van de diëtistische diagnose met de cliënt de mogelijke evidence based behandelwijzen en consequenties van behandeling, stelt doelen die passen in het totale zorgaanbod en bereikt hierover overeenstemming met de cliënt.
- Beroepsproduct: Voedings- of dieetadvies
De voedingskundige/diëtist vertaalt een voedings- of dieetadvies in voedingsmiddelen volgens geldende normen, wetenschappelijke inzichten en door de beroepsgroep ontwikkelde richtlijnen en geeft hierover informatie die aansluit bij het kennisniveau en de cultuur van de cliënt.
- Beroepsproduct: Begeleiding/coaching
De voedingskundige/diëtist begeleidt of coacht de cliënt bij de uitvoering van het voedings- of dieetadvies in diens woon- en leefsituatie en maakt daarbij gebruik van op de cliënt afgestemde communicatie- en motivatietechnieken om verandering in het gedrag of de leefstijl teweeg te brengen.
- Beroepsproduct: Rapportage/evaluatie
De voedingskundige/diëtist evalueert de behandeling met de cliënt, beoordeelt de effectiviteit van de behandeling en sluit de behandeling af met een rapportage.
- Beroepsproduct: Zorgdossier
De voedingskundige/diëtist registreert op basis van geldende wetten, beroepscode en geldende classificaties van de beroepsgroep de gegevens van cliënten in een zorgdossier en beheert dit ter verantwoording en ten behoeve van kwaliteitsverbetering en onderzoek.
- Beroepsproduct: Protocol/richtlijn
De voedingskundige/diëtist maakt in collegiaal verband een evidence based ontwerp voor het ontwikkelen of bijstellen van een protocol/richtlijn ten behoeve van de behandeling van een gezondheidsprobleem, om op die manier een hogere kwaliteit van voedings- en dieetzorg te bereiken.
Bron:
OER 2014-20153. ONTWIKKELINGSSTADIUM behandelaar
In deze sectie zal ik gedurende mijn studieloopbaan reflecteren op mijn ontwikkelingsstadium ten aanzien van de beroepsrol behandelaar.
- 2013/2014: Bij aanvang van de opleiding was ik een fanatiek sporter en deed ik ruim 27 uur per week aan cardio en krachtraining in de sportschool. Ik had aanvankelijk dan ook de ambitie om een personal trainer en/of sportvoedingscoach te worden. Vanwege de hoge studiebelasting ben ik in het eerste jaar echter min of meer gestopt met trainen. Ook heb ik gemerkt dat ik me redelijk onzeker voel in de beroepsrol van behandelaar omdat ik nog onvoldoende getraind ben in gespreksvaardigheden.
- 2014/2015: Door het oefenen met lastige gesprekssituaties, en het volgen van de keuzemodule Motivational Interviewing (MI), heb ik het tweede jaar veel meer vertrouwen gekregen in mijn eigen gespreksvaardigheden.
- 2015/2016: Het eindassesment in jaar 3 bestond uit een vervolgconsult met een simulatiecliënt. Hoewel ik de casus goed had voorbereid, vond ik het gesprek best wel spannend omdat er zowel werd beoordeeld op voedingskundige kennis als op gesprekstechnieken (MI). Bovendien was het behalen van dit assessment een voorwaarde om straks stage te mogen lopen. Tijdens mijn beoordelingsgesprek, waarin de feedback werd vergeleken met mijn persoonlijke reflectie op mijn eigen handelen, bleek dat ik mij goed bewust was van mijn sterke en zwakke aspecten. Hoewel ik niet helemaal tevreden was, en er veel aandachtspunten zijn waaraan ik nog moet werken, ben ik superblij dat ik voor deze test ben geslaagd.
- 2016/2017: In jaar vier is de rol van behandelaar bij mij nauwelijks aan bod gekomen omdat ik me, niet alleen tijdens mijn afstudeerperiode maar ook tijdens mijn stageperiode, vooral bezig heb gehouden met de beroepsrol van onderzoeker. Tijdens mijn stage heb ik echter wel goed kunnen oefenen op mijn gespreksvaardigheden omdat ik bijna 300 personen persoonlijk heb uitgenodigd om deel te nemen aan een voedselconsumptie-onderzoek.