1. ervaringen beroepsrol Adviseur
Huidige ervaringen gelinkt aan adviseur: |
Adviesrapport bedrijfskantine WSS |
Kwaliteitsbeleidsplan Diaconessenhuis |
HACCP-adviesplan Het Couvéehuis |
Adviesrapport minor Sportpsychologie |
2. COMPETENTIES VOEDINGSKUNDIG ADVISEUR
- Beroepsproduct: Voedingskundig advies
De voedingskundige/diëtist stelt met behulp van een welomschreven onderzoeksmethodiek en van recente wetenschappelijke inzichten een voedingskundige analyse op en vertaalt deze in een voedingskundig advies, aan de opdrachtgevende organisatie, dat bijdraagt aan het welzijn en de prestaties.
- Beroepsproduct: Kwaliteitsplan/voedingsbeleidsplan
De voedingskundige/diëtist stelt in het kader van het voedingsbeleid van een opdrachtgevende organisatie een kwaliteitsplan op.
Bron: OER 2014-2015
3. Ontwikkelingsstadium adviseur
In deze sectie zal ik gedurende mijn studieloopbaan reflecteren op mijn ontwikkelingsstadium ten aanzien van de beroepsrol adviseur.
- 2013/2014: Bij aanvang van het eerste studiejaar kon ik mezelf nog niet echt een goed beeld vormen van het werkdomein van een adviseur. Ik heb wel gemerkt dat ik het interessant vond om me, in het kader van het adviesrapport voor de bedrijfskantine van WSS, te verdiepen in evidence based richtlijnen en consumentenbehoeften. Het bleek echter nog best lastig om deze richtlijnen te vertalen naar realistische en praktische adviezen.
- 2014/2015: In het tweede jaar heb ik meer belangstelling gekregen voor de beroepsrol van adviseur. Zo ben ik, tijdens de ontwikkeling van het kwaliteitsbeleidsplan, tot de ontdekking gekomen dat ik veel affiniteit heb met wet- en regelgeving, protocollen en kwaliteitsbeheersing. Ook heb ik datzelfde jaar, tijdens mijn praktijkopdracht bij Dupont Cheese en het HACCP-adviesplan ten behoeve van Het Couvéehuis, kennisgemaakt met de basisprincipes van het HACCP-systeem en heb meer inzicht gekregen in de organisatie van het voedselverzorgingsproces. Deze ervaringen hebben er zeker toe bijgedragen dat ik me steeds meer aangetrokken voel tot een adviserende rol in de levensmiddelenbranche.
- 2015/2016: In jaar drie heb ik drie zeer verschillende opdrachten uitgevoerd die gerelateerd zijn aan de beroeprol adviseur. Zo heb ik voor de HALO-minor Sportpsychologie twee adviesrapporten geschreven over mentale technieken om de wedstrijdprestaties van drie sporters te verbeteren. Verder heb ik de opdrachtgevers van de praktijk- en onderzoeksopdrachten in blok 3 en 4 geadviseerd over het optimaliseren van respectievelijk een e-learningcursus voor ploegendienstwerkers (Enerjoy) en dieetbehandelingsmaterialen voor het diagnostische dieet voor personen met een vermoedelijke niet-allergische voedselovergevoeligheid (Diëtistenpraktijk Marjolein de Nie & Voedingsadviesbureau Vie). Deze drie opdrachten waren niet alleen inhoudelijk zeer divers, maar ook qua opdrachtgever en beoogde doelgroep. Het is nog altijd een uitdaging om de bevindingen uit het literatuur- en praktijkonderzoek om te zetten naar realistische adviezen voor de praktijk. Maar ik heb wel het gevoel dat het mij steeds beter lukt om concrete aanbevelingen te formuleren.
- 2016/2017: In jaar vier is de rol van adviseur bij mij nauwelijks aan bod gekomen omdat ik me, niet alleen tijdens mijn afstudeerperiode maar ook tijdens mijn stageperiode, vooral bezig heb gehouden met de beroepsrol van onderzoeker.