beroepsprofiel
Binnen het vakgebied Voeding & Diëtetiek zijn verschillende beroepsrichtingen, beroepsrollen, beroepsproducten en beroepscompetenties te onderscheiden. Het is opgesteld vanuit de gedachte dat er zes functies of beroepsrollen zijn die de diëtist/voedingskundige in het werkveld kan vervullen.
landelijke competentieprofiel1. Beroepsrollen
Functies | Diëtist/voedingskundige |
1 | Beroepsrol adviseur |
2 | Beroepsrol behandelaar |
3 | Beroepsrol manager voeding |
4 | Beroepsrol ondernemer |
5 | Beroepsrol onderzoeker |
6 | Beroepsrol voorlichter |
2. Beroepsproducten
Centrale beroepsproducten |
1. Diëtistische diagnose |
2. Behandelplan |
3. Voedings- of dieetadvies |
4. Begeleiding/coaching |
5. Rapportage/evaluatie |
6. Zorgdossier |
7. Protocol/richtlijn |
8. Voedingskundig advies |
9. Voedingsbeleidsplan |
10. Voorlichtingsplan |
11. Marketingplan |
12. Kwaliteitsplan |
13. Ondernemingsplan |
14. Afdelings- of activiteitenplan |
15. Onderzoeksopzet |
16. Onderzoek cliëntendossiers |
17. Onderzoek onder consumenten |
3. Beroepsproducten per beroepsrol
Beroepsrollen | Beroepsproducten |
Adviseur |
|
Behandelaar |
|
Manager Voeding |
|
Ondernemer |
|
Onderzoeker |
|
Voorlichter |
|
4. Beroepscontexten
Beroepscontexten |
1. Voeding & Zorg |
2. Preventie & Health Promotion |
3. Voeding & Industrie |
Kern van de beroepsuitoefening is het vakinhoudelijk handelen; alle andere competentiegebieden raken hieraan en krijgen er richting door. De zeven competentiegebieden in het Beroepsprofiel beschrijven de gehele breedte van het vakgebied van de diëtist.
5. Competentiegebieden
Competentiegebieden |
1. Vakinhoudelijk handelen |
2. Communicatie |
3. Samenwerking |
4. Onderzoek (kennis en wetenschap) |
5. Ondernemerschap & Marketing (maatschappelijk handelen) |
6. Management & Organisatie |
7. Professionaliteit & Kwaliteit |