Foodbalance@hotmail.com

Overzicht beroepsprofiel

  1. Beroepsrollen
  2. Beroepsproducten
  3. Beroepsproducten per beroepsrol
  4. Beroepscontexten
  5. Competentiegebieden
Deze rubriek geeft, aan de hand van het landelijke competentieprofiel, inzicht in de voortgang van mijn persoonlijke en professionele ontwikkelingsproces.

Feedback en gedrag (bron: Passionned Group)

 

 

 

beroepsprofiel

Binnen het vakgebied Voeding & Diëtetiek zijn verschillende beroepsrichtingen, beroepsrollen, beroepsproducten en beroepscompetenties te onderscheiden. Het  landelijke competentieprofiel  is opgesteld vanuit de gedachte dat er zes functies of beroepsrollen zijn die de diëtist/voedingskundige in het werkveld kan vervullen.

1. Beroepsrollen

Functies Diëtist/voedingskundige
1 Beroepsrol adviseur
2 Beroepsrol behandelaar
3 Beroepsrol manager voeding
4 Beroepsrol ondernemer
5 Beroepsrol onderzoeker
6 Beroepsrol voorlichter

2. Beroepsproducten

In het competentieprofiel zijn de competenties geordend aan de hand van de beroepsrollen behandelaar, adviseur, voorlichter, manager voeding, ondernemer en onderzoeker. Per beroepsrol zijn er verschillende beroepsproducten relevant. Er is voor gekozen om de competenties te formuleren aan de hand van beroepsproducten, omdat competenties niet als zodanig waarneembaar zijn, maar pas in de vorm van de producten of resultaten waartoe ze leiden. De volgende beroepsproducten staan centraal bij de competenties:
 
Centrale beroepsproducten
1. Diëtistische diagnose
2. Behandelplan
3. Voedings- of dieetadvies
4. Begeleiding/coaching
5. Rapportage/evaluatie
6. Zorgdossier
7. Protocol/richtlijn
8. Voedingskundig advies
9. Voedingsbeleidsplan
10. Voorlichtingsplan
11. Marketingplan
12. Kwaliteitsplan
13. Ondernemingsplan
14. Afdelings- of activiteitenplan
15. Onderzoeksopzet
16. Onderzoek cliëntendossiers
17. Onderzoek onder consumenten

3. Beroepsproducten per beroepsrol

* Het behandelplan in onderstaande tabel bestaat o.a. uit de deelproducten diëtistische diagnose, voedings-/of dieetadvies, begeleiding/coaching, rapportage/evaluatie en zorgdossier.
 
Beroepsrollen Beroepsproducten
Adviseur
  • Kwaliteitsplan
  • Voedingsbeleidplan
Behandelaar
  • Behandelplan*
  • Protocollen / Richtlijnen
Manager Voeding
  • Marketingplan
  • Kwaliteitsplan
  • Voedingsbeleidplan
Ondernemer
  • Ondernemingsplan
  • Afdelings- of activiteitenplan
Onderzoeker
  • Onderzoeksplan
  • Onderzoeksopzet
Voorlichter
  • Voorlichtingsplan

4. Beroepscontexten

De opleiding Voeding en Diëtetiek leidt op tot diëtist (beschermde titel) en/of voedingskundige (niet beschermd). In het nieuwe Opleidingsprofiel Voeding en Diëtetiek 2015 wordt onderscheid gemaakt tussen drie beroepscontexten. De diëtist is voornamelijk actief binnen de contexten voeding & zorg en preventie & health promotion, terwijl de voedingskundige hoofdzakelijk in de beroepscontexten preventie & health promotion en voeding & industrie opereert. 
 
Beroepscontexten
1. Voeding & Zorg
2. Preventie & Health Promotion
3. Voeding & Industrie

Kern van de beroepsuitoefening is het vakinhoudelijk handelen; alle andere competentiegebieden raken hieraan en krijgen er richting door. De zeven competentiegebieden in het Beroepsprofiel beschrijven de gehele breedte van het vakgebied van de diëtist. 

5. Competentiegebieden

Competentiegebieden
1. Vakinhoudelijk handelen
2. Communicatie
3. Samenwerking
4. Onderzoek (kennis en wetenschap)
5. Ondernemerschap & Marketing (maatschappelijk handelen)
6. Management & Organisatie
7. Professionaliteit & Kwaliteit
 
Bronnen: OER 2015-2016 + Vereniging Hogescholen